A Szlovák Paradicsom szurdokja

A romantikus Suchá Beláról Menedékkőre (Kláštorisko) (túraút)

Meghívjuk Önt, hogy ismerje meg a Szlovák Paradicsom legismertebb és a turisták által legkedveltebb szakadékát, Suchá Belát. A zöld színnel jelölt, a szakadékon áthaladó túraút A Hrabušice községtől nem messze fekvő Podlesok turistaközpontnál indul. Vigyázz, a vízmosáson keresztül vezető túra csak a rátermett és jól felszerelt turisták számára ajánlott, mivel tartalmaz néhány különösen igényes szakaszt, ahol magas és meredek acéllétrákat kell megmászni. Talán a legigényesebb, de egyben a legszebb szakasz a 40 méter magas Misové vízesés térsége. A szakadék legszűkebb részét magas sziklaszirtek ölelik körül, amely mögött következik a romantikus sziklaablakkal rendelkező Ablakocskás (Okienkový) vízesés. A szoros vége felé a nyári időszakban lehet kerékpárt kölcsönözni, és azzal visszatérni Podlesokba. A Glac gerincen a kék jelzésen, utána egészen a Geravy fennsíkig a piros jelzésen lehet folytatni az utat, esetleg a sárga és piros jelzés mentén egészen Menedékkőig (Kláštorisko). A szoros (mint az összes többi) csak egy irányban átjárható, mégpedig alulról felfelé.

A Hernád szurdok

A mintegy 16 kilométer hosszú festői kanyoni Hernád szurdoki túra, amely a Podlesok, Letanovský mlyn és Čingov turisztikai központokat köti össze, a Szlovák Paradicsom leglátványosabb túrái közé tartozik. Kék jelzésű tanösvény vezet végig rajta a Hernád fölötti sziklákat körülölelő néhány izgalmas szakasszal, amelyek lánchidakkal és fa létrákkal tarkítottak. Csak a közepesen rátermett és megfelelő módon felszerelt (legalább túracipő) turisták számára ajánlott. Kötelező felszerelés a magasságtól való félelemmel szembeni ellenálló képesség. Út közben frissítőt a Pri Letanovskom mlyne büfé kínál (május – szeptember: naponta: 10:00 – 18:00).

A Kláštorská szorostól Menedékkőre (Kláštorisko)

A Szlovák Paradicsom mélyén rejtőzködő Klástorszká szorosi túra a Suchá Belái, vagy más „nagy” szurdoki túrák rövidebb és kevésbé igényes változata. Viszont a festő látvány és a vízesés-gazdagság tekintetében szinte felveszi velük a versenyt. A Hernád szurdokon keresztül közelíthető meg Podlesok, esetleg Letanovský mlyn irányából. A túraút zölddel jelölt és a Szlovák Paradicsom „epicentrumába”, Menedékkőre torkollik.

Piecky vízmosás

Ha nincs hangulata nyár közepén a Suchá Belái „tumultushoz”, menjen Podlesoktól egy kicsit tovább, Hrabušice-Píla központba és járja be a festői Pecky szurdokot. A sárga jelzésű túraútvonal szinte érintetlen természetbe vezeti el, amelyet számtalan vízesés és vízlépcső ékesít.

Veľký Sokol szakadék

Leghosszabb, az egyik legszebb és talán a legkevésbé látogatott – ezek a jelzők a Veľký Sokol szakadékot illetik meg. Egyben ez az egyik legigényesebb szakadék is a fizikai rátermettség szempontjából. A bátorság és fáradság jutalma viszont a szinte érintetlen és néptelen természet, valamint a létrákkal és padkákkal tűzdelt kaland lesz. A szakadékhoz a Hrabušice-Píla központból jut el és egy sárga jelölésű egyirányú túraút vezet végig rajta.

Zejmár szakadék

A Szlovák Paradicsom legszebb és legkevésbé igényes szurdokvölgye, és egyben egyetlen a nemzeti Park déli oldalán. A kék jelzésű túraút Biele Vodynál kezdődik, és a túra kedvező időjárás esetén egy óra hosszat tart. A célban jól esik a Geravy hotel nyújtotta frissítő. A Zejmár szakadék megtekintése alkalmas kevésbé edzett turisták és gyerekes családok számára is.

Sólyom-völgy szoros (Sokolia dolina) – A Szlovák paradicsom legvadabb szorosa

Amennyiben az adrenalin kedvelője, biztosan nem kerülheti el a Szlovák Paradicsomban a Sólyom-völgyet. A túra során a legnagyobb kihívást a Szlovák Paradicsom legmagasabb vízesésének, a 70 méter magas Fátyolos vízesésnek (Závojový vodopád) a létra- és hídrendszeren keresztüli leküzdése fogja jelenteni. A szoros a legkedvezőbben a Čingov központból közelíthető meg, a Hernád folyó mentén, majd a Biely potok völgyén (Kyseľ irányában, majd tovább). Az útvonal csak a fizikailag rátermett turisták számára ajánlott, akik nem félnek a magasságtól.

Zverejnil: OOCR
Dátum zverejnenia: 15. március 2018
Podobné príspevky nájdete tu > Élmények