Sziklamászás

Sziklamászásra alkalmas terep a Szlovák Paradicsomban és környékén:

Tamásfalvivi kilátó

A Tamásfalvivi kilátó (Tomášovský výhľad – Tomašák) egy nagy kiterjedésű mészkő képződmény, amely Spišské Tomášovce községtől mintegy 2 km távolságra, délre helyezkedik el. Ez egy kb. 250 méter széles és 30-40 méter magas sziklafal, amely a Hernád-áttörés kanyon falainak a részét képezi. A központi terasz a látogatók számára gyönyörű kilátást nyújt a Hernád és a Biely potok völgyébe, valamint a Magas Tátrára.

A kilátó fala déli fekvésű, tavasztól őszig mászható. Viszont szép napos időben télen is fel lehet rá mászni. A kilátón mintegy 100 különböző nehézségű mászási vonal található. A vonalakat fix biztosító pontokkal látták el, ezért a mászók többsége könnyen megbirkózik a feladattal. A mászási útvonalakat megtalálja például itt: ezen a honlapon.

A Tamásfalvivi kilátó megközelíthető a Čingovból induló jelölt turistaúton, ahol parkolási, szállás és étkezési lehetőséget is talál. A mászók viszont leggyakrabban Ďurkovce területén parkolnak, amely a Čingovi szabadidő-központ és Spišské Tomášovce község között található. A kis kőbánya mellett van a parkoló, ahonnan kb. 20 perc alatt éri el a Tamásfalvivi kilátót.

Stratená

Ez a mászásra alkalmas terület a Szlovák Paradicsom déli részén található Stratená és Stratená píla régió között – ahol a Hnilec folyó a Palcmanská maša víztározóba torkollik. A mászási lehetőségek rögtön az országút fölött találhatók, a Hnilec folyó bal partja fölött. Ezek 20-50 méter magas, déli fekvésű mészkő falak és tornyok, ahol mintegy húsz biztosítatlan mászási útvonalat talál. Ez a varázslatos hely nyáron a mászáson kívül más lehetőségeket is kínál, mint a csónakázás, vagy fürdés a víztározóban.

Ez a mászási terület könnyen megközelíthető – érkezhet Stratená községtől, ha a Hnilec folyó mentén követi a vízfolyást kb. 800 méter hosszan. Parkolni Stratená községben lehet, bár korlátozott lehetőség a mászási szektorok alatt is kínálkozik.

Podlesok

A Podlesok szabadidő-központ közelében, a Hernád folyó jobb partján – amelyet Hernád-toroknak is neveznek – található a mászási terület a maga mészkő szirtjeivel.Itt kezdődik a Hernád-áttörés. Megközelíthető a kék jelzés mentén Podlesokból mintegy 15 perces sétával.

Ez egy kisebb mászási terület, ahol mindössze 10 biztosított útvonal található.