Szlovák Paradicsom & Szepesség Területi Idegenforgalmi Szervezet

Szlovák Paradicsom & Szepesség Területi Idegenforgalmi Szervezet (Oblastná organizácia cestovného ruchu SLOVENSKÝ RAJ & SPIŠ (OOCR)

Az OOCR Slovenský raj & Spiš 2016.3.1-jén jött létre OOCR SPIŠ a OOCR Slovenský raj egyesítésével.

A két szervezet önállóan működött 2012 óta. Az OOCR SPIŠ tevékenysége a déli Szepességre irányult. A kulcsfontosságú aktivitások és rendezvények főleg a szepességi kultúrát, a Szepesség egyedülálló vidékein keresztül vezető kerékpárutak fejlesztését, valamint a Szepesség turisztikai úti célként való népszerűsítését érintették. Az OOCR Slovenský raj egy svájci-szlovák közös projekt részeként jött létre. Működését és tevékenységét főleg a Szlovák Paradicsom területére – az alsó (déli) Szepességre, Gömörre és a Garam-vidék egy részére irányozta. Az aktivitások és rendezvények főleg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park turizmusának fejlesztésére, és a kerékpárturizmus fejlesztésére irányultak. 2014-től ez a két jelentős szervezet az idegenforgalom támogatása érdekében partneri alapon működött együtt, amivel megtették az első lépést annak érdekében, hogy a szepességi turizmus magasabb színvonalúvá váljon.

A turizmus, kerékpárturizmus és a látogató számára nyújtott további turisztikai termékek nem ismernek katasztrális határokat, járás- és kerülethatárokat, sem az OOCR működési határait. Ezért mindkét OOCR, a Szepesség és a Szlovák Paradicsom 2016-ban megállapodást kötöttek, hogy egyesülnek az idegenforgalom hatékonyabb fejlesztése érdekében a Szepességben és a Szlovák Paradicsomban. Az egyesülés által a két szervezet aktivitásai kiegészítik egymást.

Az OOCR Slovenský raj & Spiš célja, hogy a Szlovák Paradicsomból, a történelmi Szepességből és azok természeti és kulturális értékeiből világviszonylatban elismert és látogatott turistalátványosságot hozzanak létre.

 

A Szlovák Paradicsom és a Szepesség kabalái szerencsét hoznak

A vad természetben kincsre lelni, ahhoz szerencse kell. Szlovákia közepén ilyen kincs a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park és a Szepesség régió formájában bújik meg, ahol a turisták biztonságban érezhetik magukat, és élvezhetik a mesés kirándulóhely nyújtotta élményeket. A Permoník (manó) Šťastík a szomszédos Szepesség és Gömör régiók bányászati hagyományait szimbolizálja. Šťastík az, aki a szerszámaival (csákánnyal és lámpással) feltérképez és őriz mindent, ami a régióban a föld alatt van, ismeri a bányász utacskákat és emlékeztet a Szlovák Paradicsom barlangjaira. Annak ellenére, hogy Šťastík (Szerencsemanónak) hívják, nem volt boldog egészen addig, amíg egy szép napon vándorlása során nem találkozott Šťastenka tündérrel (Szerencsetündér). Šťastenka rendelkezik a kilccsal a Szlovák Paradicsom kapuihoz. A hosszú tél után életre kelt minden élőlényt a természetben, ősszel pedig elaltatja őket. A kezében csengettyűt hord, amellyel hívogatja a szerencsét és kívánságokat teljesít. Šťastík és Šťastenka találkozása jelképes az OOCR Slovenský raj & Spiš egyesítése szempontjából is.

Zverejnil: OOCR
Dátum zverejnenia: 9. április 2018
Podobné príspevky nájdete tu > Rólunk