Turisztikai látványosságok a Szlovák Paradicsomban

Tamásfalvivi kilátó (Tomášovský výhľad)

Kevésbé igényes túra Spišské Tomášovceből, Čingovból vagy Letanovský mlyntől, viszont a végén egy hatalmas jutalommal. A Szlovák Paradicsom ezen legismertebb kilátóhelyéről kedvező időjárás esetén kilátás nyílik a Szlovák Paradicsom és a magas Tátra nagy részére.

Tomášovská Belá

A Glac fennsíkon vezető fő útvonal romantikus változata. Az útvonal mászóvasakkal keresztezi a hegyi patakot, amely kiegészíti az egyedülálló atmoszférát. A végén egy festői hegyi víztározó, a Klauzy található.

Tiesňavy

Gyönyörű és nem túl igényes séta a romantikus kanyonszerű völgyben, közvetlenül Stratená községből. A kanyon a nyílt Pod Hanesovou fennsíkra torkollik, ahonnan le lehet menni egészen a Dobsinai-jégbarlanghoz.

Holló-szikla (Havrania skala) (túraút)

A Stratená község fölött magasló Holló-szikla hegy egyedülálló kilátást kínál északi és déli irányban egyaránt, ahonnan belátható szinte az egész Szlovák Paradicsom és környéke. Közvetlenül Stratená községből viszonylag meredek útvonalon a zöld jelzés mentén jut fel a csúcsra, elhaladva a Sólyom-sziklák (Sokolie skaly) között és az egyedi természeti jelenség, az Időszakos forrás (Občasný prameň) mellett. A túra utolsó része a sárga jelzés mentén vezet.

Borovniak (túraút)

A látványos Borovniak kilátóhegy (amelyet gyakran összetévesztik a szomszédos nem megközelíthető Ondrejisko csúccsal) a Szlovák Paradicsom déli határának a dominánsa. Gyönyörű körképet nyújt a Király-hegyre (Kráľova hoľa) és a Nyilas völgy (Hnilecká dolina) felső részére. Kedvező időjárás mellett meglátja innen a Magas Tátrát is. A Borovniakra a legkedvezőbb út Stratenából, a Dobsinai-jégbarlangtól vezet először a sárga, majd a piros jelzés mentén, esetleg a Besník nyeregtől a piros jelzés mentén a Čuntava nyergen keresztül.

 Stratenský kaňon

A Stratená község közelében levő Stratenský kaňon egy rövid romantikus kanyonrészlet, amely eredetileg gépjármű-forgalomnak szolgáló közút volt, de az alagút megépítésével elveszítette jelentőségét. Jelenleg a Szlovák Paradicsom természetét bemutató információs panelekkel felszerelt tanösvény vezet rajta keresztül, amely rokkant-kocsira szoruló látogatók számára is alkalmas. A kanyon látványos természeti környezete azonban bizonyára megszólítja a nem rokkant látogatókat, gyerekes családokat és kerékpárosokat is. Közvetlenül a kanyonból vezet út a terület egyik domináns kilátópontjára, a Holló-szikla hegyre (1151 a tengerszint felett).

 Hnilca láp tanösvény

A látványos, csupán fél kilométer hosszú, a Dobsinai-jégbarlang vasútállomást a helyi turisztikai információs központtal összekötő tanösvény közvetlen betekintést nyújt a Hnilec folyó felsőfolyásának lápvidéke egyedülálló biotópjaiba. Mivel az átázott szakaszokon deszkapadozaton vezet az út, száraz lábbal ér a végére.

 Kopanec

A Szlovák Paradicsom észak-déli összekötőjén fekvő Kopanec hegynyerget az egyedülálló rétjei és a növényfajoknak az egy négyzetméterre eső európai legmagasabb koncentrációja híresítette el. A kilátás, növényzet és az abszolút csend egyedülálló kombinációja a Paradicsom közepén. A kerékpárosok kedvelt pihenőhelye.

Király-hegy (Kráľova hoľa)

Az Alacsony Tátra keleté része legmagasabb csúcsa. Az igényes hegymenet jutalma egy körkép látványa szinte egész Szlovákia területére. Hűvösebb napokon, kedvező időjárás mellett egészen a román Kárpátok csúcsait lehet látni.

A Garam (Hron) kanyarulatai

Könnyű kis séta Telgártból. Aránylag nagy területen a Garam egy gazdag kanyrulatrendszert alakított ki, alámostt rétekkel és ritka növényfajok előfordulásával.

A Garam forrása, vasúti völgyhíd és a legmagasabban fekvő alagutak

Szlovákia második leghosszabb folyójának forrása a Besník hegynyeregtől délre helyezkedik el, közel a fő úthoz. Mindössze néhány száz méterre található a gyönyörű kőből készült Chmarosi völgyhíd és főleg a vasútvonal különleges szakasza, amelynek részét képezi a telgárti völgyhíd, valamint a Stodola Kornél Alagút, amely az egyedülálló Telgárti hurokvágány része.

Tanösvény a bányászat nyomdokaiban – Dobšiná

A tanösvény kilenc információs táblája közelebb hozza a dobsinai bányászat történetét. Az útvonal a Bányászok terén (Námestie baníkov) kezdődik. Kevésbé igényes turisták és kerékpárosok számára alkalmas.

Az összes túrautat tartalmazó térkép

A Szlovák Paradicsom nagyon hasznos interaktív térképét a www.mapaslovenskyraj.sk/en honlapon találja.