Városok és falvak

Spišská Nová Ves – Igló város

A Szepesség déli részének a központja, Igló járási város a Hernád völgyében található, mintegy 36 500 lakossal. A város számtalan egyedülálló különlegességet és szlovák leget rejteget. Végigsétálhat a gazdag történelmet sugalló leghosszabb lencseszerű téren, felmászhat a legmagasabb templomtoronyba. Meglátogathatja a legkisebb, de egyben az egyik legszebb állatkertet és a legbiztonságosabb kötélpályát, Monkeylandot. Meghívjuk továbbá a Szepességi múzeumba, a Szepesi művészek Galériájába, vagy a Reduta szecessziós épületében található Szepesi Színházba. A nyár folyamán kellemes felüdülést kínál a helyi fürdő. Igló, amelyet gyakran neveznek a „Szlovák Paradicsom kapujának” is, ideális kiindulópont a nemzeti parkba induló túrákhoz, ahol a szálláshelyek, éttermek, sportlétesítmények és egyéb szolgáltatások gazdag kínálatával várják. A várossal kapcsolatos további információkat megtalálja a www.spisskanovaves.eu honlapon, illetve a látogatói szekcióban: www.navstevnik.spisskanovaves.eu.

Dobšiná város

Ez a régi bányászváros a Rozsnyói járás északnyugati részén található a Szlovák Érchegység és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park határán fekvő mély katlanban. Két tematikus út kereszteződésében fekszik, ezek a Gótikus út és a Vas-út. A várost a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkdéli kapujának is tartják. A közelben található a világhírű Dobsinai-jégbarlang és a Szlovák-karszthegység további barlangjai. A városban évente megrendezik a nagyon közkedvelt hegyi autóversenyt, amelynek neve Dobšinský kopec. A város honlapja: www.dobsina.sk

Krompachy – Korompa város

Korompa város a Hernád völgyében, három hegység – Levočské vrchy, Branisko a Volovské vrchy – találkozásánál helyezkedik el. A városnak 8 800 lakosa van. A központban több kulturális-történelmi nevezetesség található: Szent János evangelista klasszicista római katolikus templom 1774-ből, evangélikus templom 1883-ból, Nepomuki szent János kápolnája 1776-ból, barokk kúria a 17. századból (jelenleg panzió). A hely jelentősen ipari jellegű, viszont egyben a környező hegyekbe és völgyekbe vezető túrák megfelelő kiindulópontja. Korompa közelében található a kedvelt síközpont, Relax Center Plejsy is.

A város honlapja: www.krompachy.sk.

Gelnica – Gölnyicbánya város

A Hnilecká dolina falui és városkái között dominál az egykori királyi bányaváros, a 6 200 lakosú Gölnyicbánya. A turisták tömegei Gölnyicbányát általában elkerülik, aminek köszönhetően megtartotta az autentikus jellegét és hangulatát. Engedje megszólalni a múlt szellemét az óváros fenséges barokk épületeivel övezett – amelyek az egykori bányatulajdonosoké voltak – kis utcáiban tett séta során, vagy a Bányamúzeum látogatása alkalmával. Végigsétálhat a Bányászati tanösvényen is egészen a Turzó-tóig, vagy a Jozef-tárnáig, vagy esetleg a város felett magasló Gölnyicbányai várromhoz. A sportok kedvelői számára gazdag turisztikai és kerékpározási lehetőségek nyílnak, akár a Kojšovská hoľa, vagy a Krompašský vrch irányában. A város honlapja: www.gelnica.sk.

Dedinky község

A 258 lelket számláló festői falucska, Dedinky község (795 tszf.) a Szlovák Paradicsom déli részének egy jelentős idegenforgalmi központja. Vonzó környezetben, a Palcmanská Maša víztározó partján fekszik a Gačovi-szikla és a Geravy fennsík alatt. Aránylag jó a közlekedési összeköttetése a környékkel, az autóbusz- és vasútvonalakon fekszik. A faluban gazdaj a szállás- és éttermi kínálat. Ezen kívül találhatók itt csónak és sífelszerelés kölcsönzők is. A falu látogatóinak a legkedveltebb elfoglaltsága a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén tett túrázás, horgászat, vízi sportok a víztározón, télen pedig a sízés.

A község honlapja: www.dedinky.eu

Hrabušice község

Hrabušice község, a közeli Podlesok és Píla turistaközpontokkal talán a legismertebb kiindulópont a Szlovák Paradicsomba. Számos szállás-, étkezési és egyéb turisztikai szolgáltatáslehetőség áll a rendelkezésre, mint például a lovaglás a helyi farmokon. A két turisztikai információs központban szívesen adnak tájékoztatást az érdeklődők számára. A falu megközelíthető Spišský Štvrtok irányából, és a Podlesok közelében levő Malý Majer mellett kisrepülők számára felszálló és leszálló pálya található.

A község honlapja: www.hrabusice.sk.

Letanovce község

Letanovce a Hernádi medence nyugati részén fekszik a Brusník patak bal partján. A községnek 2 276 lakosa van. A közeli Letanovský mlyn turistaközponttal együtt a Szlovák Paradicsom – Tamásfalvi kilátó, Hernád-áttörés, Kláštorská szoros és Menedékkő – kedvelt kiindulópontjai közé tartozik. A községnek az autóbusz- és vasútvonalaknak köszönhetően jó a közlekedési összeköttetése a környékkel.

A község honlapja: www.letanovce.eu.

 Markušovce község

Az Iglótól 6 kilométerre fekvő Markušovce község a maga 4 500 lakosával a régió legnépesebb települései közé tartozik. A falu legnagyobb turista látványossága a Máriássy nemesi család reneszánsz kastélya, amelyben történelmi bútorok kiállítása található. A szomszédságában található a Dardanely nyárilak a híres hangversenytermével és értékes billentyűs-hangszer kiállításával. A falu feletti dombon található a XIII. századból származó középkori Markušovský várrom. A faluba látogató turisták gyakran keresik fel a közeli érdekes sziklaképződményt, ami a Markuošovský skalný hríb, vagy a festői Markušovski völgyet, ahonnan gyalogosan vagy kerékpárral el lehet jutni egészen Hnilčík községbe.

A község honlapja: www.markusovce.sk.

Mlynky község

Mlynky község egy tipikus hegyi település, amely több kilométer hosszan terjeszkedik a Hnilec folyó völgyében, a Szlovák Paradicsom határán. A környéken gazdag lehetőség nyílik a turisztikára, kerékpártúrákra, nyáron kellemes kikapcsolódást nyújt a közeli Palcmanská Maša víztározó, télen sízni lehet a Ski Mlynky – Gugel és a Mlynky – Biele Vody síközpontokban, esetleg kellemes időtöltést kínálnak a gépileg karbantartott, jelölt sífutópályák is. Az ide látogatók rendelkezésére áll számos szálláslehetőség (Salamander panzió, Pod Guglom panzió …) és étterem.

A község honlapja: www.mlynky.sk.

Poráč község

Perháč egy jellegzetes hegyi település, egykor jelentős bányászközpont, ma elsősorban a környezet szépségével csábítja a látogatókat. A közeli Poráči völgy, a Galmus karszthegység, a titokzatos Sárkánylyuk barlang, a Vysoký vrch, Bukovec, Biela skala, Kňazovka és a Slovinská skala olyan helyek, amelyeket biztosan imádni fog. A sízés kedvelői megtalálják számításaikat a Ski Brodok síközpontban. Poráč község lakossága nagy részben a ruszin etnikai csoporthoz tartozik a saját különös kultúrájával és temperamentumával, akik érezni engedik, hogy Ön szívesen látott vendég.

A község honlapja: www.porac.sk.

Slatvina község

A 324 lelket számláló Slatvina község a Branisko hegység lábánál fekvő jellegzetes hegyi település. Főleg az ízletes ásványvizéről híres, amely itt ered. A turisták a falut főleg kiindulópontként keresik a Sľubica hegyhez vezető túrájukhoz. A falu történelmi nevezetességei között dominál a XIII. századból származó gótikus római katolikus templom, amelyben értékes XIV. századi restaurált freskók láthatók.

A község honlapja: www.slatvina.eu.

Smižany község

Lakóinak számával (8 868) Szlovákia legnagyobb községe vonzza a turistákat az év minden szakaszában a közeli Szlovák Paradicsom látogatására. A közeli Košiarny briežok és Čingov turistaközpontokkal Smižany a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északkeleti kapuja. Jelölt turistautak vezetnek innen a Hernád-áttöréshez, a Tamásfalvi kilátóhoz, Menedékkőre, a Kyseľ Ferratához, és a Sólyom-szoroshoz. Maga a falu is rejteget néhány kulturális-történelmi attrakciót, köztük a gótikus stílusban épült római katolikus templom, a kastély – egykori sóhivatal, amelyben jelenleg a turista információs központ működik, vagy a Néprajzi Múzeum. A faluban gazdag a szállás- és étkezési lehetőségek kínálata.

A község honlapja: www.smizany.sk.

Spišské Tomášovce község

A Spišské Tomášovce községet említő első írásos emlék már a XII. és XIII. század fordulójáról származik, ami által a déli Szepesség legrégibb települései közé tartozik. Jelenleg – köszönhetően a Szlovák Paradicsomhoz való közvetlen közelségének – a nemzeti parkba tett túrák kedvelt kiindulópontja. Mindössze 40 percnyi séta a faluból az egyik legszebb kilátópont, a Tamásfalvi kilátó. Spišské Tomášovce közigazgatási területéhez tartozik az ismert turistaközpont, Čingov is.

A község honlapja: www.spissketomasovce.sk

Spišský Hrušov község

Spišský Hrušov a Hernád völgyében fekszik, Iglótól 12 kilométernyire, keletre. A falu domináns kulturális-történelmi nevezetessége a XVI. században épült eredetileg reneszánsz Mariássy-kastély, ma a községi hivatal, valamint a XIII. századi Alexandriai Szent Katalin római katolikus templom. A falu közigazgatási területéhez tartozik az egykori Miloj település is, amelyből csak a XIII. századi szent Stanislav templom tornya maradt meg. Ez egy nagyon fotogén és a turisták által sűrűn keresett hely. A faluban gazdag a szállás- és étkezési lehetőségek kínálata.

A község honlapja: www.spisskyhrusov.sk

Stratená község

Stratená egy jellegzetes hegyi település, amely a Hnilec völgyében, a Sólyom-szikla és a Srnčia szikla alatt húzódik meg, közvetlenül a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén. A csodálatos természeten túl más érdekességeket is találni itt. A régebbi múltban a község az idegenforgalomnál inkább ismert volt a vasgyártásáról. Máig a falu domináns épülete a Szent Augusztín római katolikus templom, amelyet 1909-ben Ferdinand Coburg, a vasmű tulajdonosa építtetett. Stratená község gyöngyszeme a részét képező Dobšinská Ľadová Jaskyňa, az azonos nevű világhírű jégbarlanggal, amelyet 2000-ben besoroltak az UNESCO világörökségbe. Azon kívül a falu határában található a turisták által kedvelt festői Stratenská kanyon, a Holló-szikla és Borovniak kilátóhegyek, vagy a Tiesňavy és Malé Zajfy kanyonszerű völgyek. Stratenán és Dobšinská Ľadová Jaskyňán egész évben lehet szállást találni a panziókban és privát is.És van itt számos étterem is.

A község honlapja: www.obecstratena.sk.